17 listopada 2016

Historia wyszukiwania konta Google – jak ją usunąć

Konto Google to bardzo użyteczne i dające wiele możliwości narzędzie internetowe, z którego to każdego dnia korzysta coraz więcej użytkowników. Jednak wraz z wzrastającą ilością osób korzystających z kont Google równomiernie wzrasta ilość zapytań związanych z prowadzeniem tegoż konta. Jednym z najpopularniejszych jest to dotyczące historii wyszukiwania konta Google, a dokładnie – jej usuwania, dlatego postanowiliśmy w dzisiejszym wpisie nieco ten wątek wyjaśnić.

google-konto

 

Usunięcie całej historii – tak to możliwe!

Usuwanie wyszukiwań i innej aktywności z konta jest wykonalne i można to zrobić za pomocą kilku prostych kroków. Usuwanie to obejmuje:

  • – historię wyszukiwania,

  • – historię przeglądania,

  • – każdą inną aktywność realizowaną za pomocą konta.

„Moja aktywność” – każdy użytkownik ma kontrolę nad informacjami, które są tam zapisane – również je można w łatwy sposób usunąć. Masz do wyboru kilka opcji usuwania.

  1. 1. Usuwanie całej aktywności w mojej aktywności.

  2. 2. Usuwanie pojedynczych elementów.

  3. 3. Usuwanie aktywności przy użyciu wyszukiwania i filtrów.

  4. 4. Usuwanie aktywności z określonego zakresu dat lub czasu.

  5. 5. Usuwanie powiązanej aktywności

Nas najbardziej powinien zainteresować punkt trzeci, a więc usuwanie aktywności z konta Google związanej z wyszukiwaniem. Jak to zrobić krok po kroku?

Przede wszystkim należy otworzyć stronę moja aktywność (oczywiście uprzednio logując się na swoje konto). Na górze widnieje pasek wyszukiwania, a obok niego „wybierz więcej”. Klikamy w ten button w celu usunięcia poszczególnych wyników. Należy kliknąć „wybierz”, a następnie zaznaczyć dokładnie te elementy, których chcemy się pozbyć. Po zaznaczeniu wszystko, co trzeba zrobić to nacisnąć przycisk „usuń” który to znajduje się w prawym górnym rogu. W przypadku gdy chce się usunąć wszystkie wyniki wystarczy kliknąć „usuń wyniki” a następnie kolejnym kliknięciem potwierdzić swój wybór.

Ważne: usuniętych informacji nie można przywrócić. Jeśli chodzi o usuwanie za pomocą urządzeń mobilnych najłatwiej i najszybciej można to zrobić poprzez przesunięcie palca w prawo na wskazanym elemencie lub powiązanej grupie.

Co się dzieje z usuniętymi informacjami?

Tak jak jest napisane wyżej – są one usuwane z konta Google w sposób trwały. Google przechowuje jednak informacje o koncie takie jak np. z jakich i kiedy usług korzystałeś, co ma zastosowanie wobec filtrów spamu czy też nadużyciom. Takie informacje Google wykorzystuje również do ulepszania swoich usług, o czym można poczytać więcej na ich stronie. Warto, by mieć świadomość do czego dane informacje są wykorzystywane.

Udostępnij dalej

Podobał Ci się artykuł?

Zobacz naszą ofertę!
Jakub Wasielewski

Jakub Wasielewski

Pasjonat marketingu internetowego, specjalizuje się w SEO i Content Marketingu

Dodaj komentarz

Strona używa ciasteczek. Potwierdź, aby kontynuować. Nasza Polityka Prywatności więcej

Cookie na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić Ci najlepszy sposób przeglądania strony.

Zamknij